Hayalimdeki evi (?) tasarlamak 👩👩👦👦
Hayalimdeki evi tasarlamak için her oturduğumda hemen hemen benzer bir senaryo üzerinde yoğunlaştığımı farkettim.
Yaptığım okumalarda, çiziktirdiğim eskizlerde ya da boş zaman uğraşısı olarak bir yapı modellemesi üzerinde çalıştığım konsept belirleme çabalarında bu benzer fikrin yaşanabilir, lükse kaçmayan ama kesinlikle kendi içerisinde heyecan uyandıran, aynı zamanda estetik ve kesin surette ilginçlikler içermesi beklentisine sahip olduğumu farkettim.
Her ne olursa olsun uygulanabilirliği, zorlama bir üretim sürecinin eseri olmaması (over design içermemesi) üzerine kurgulayarak başlamak istedim.
Hayalimdeki evin en büyük ana unsuru, esas hacmi kesinlikle zemin kat! Müstakil bir evde zemin katın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Zemin kattaki mekanların önceliklerim listesinde yer aldığını söyleyerek tasarıma girmeden mahal listesini bir ihtiyaç programı ve bu saydıklarımı tasarım senaryosu olarak söyleyelim.
Zemin katta yer alacak mekanların belirlenmesi..
Sosyalleşme, yeme - içme, oturma, dinlenme ve misafir ağırlama bölümü bu katta olsun istiyorum.
YAŞAM ALANI (40 - 45 m²)
Yeterli düzeyde geniş alan, oturma, dinlenme, misafir ağırlama ve sosyalleşme alanı..
Takriben 40 -45 metrekare yeterli olucaktır. Mekan daha da büyüdükçe ısıtması, mobilya yerleşimi temizlenmesi vs zorlaşacak. Bu sebeple yaşam alanının yukarıda saydığım fonksiyonlara göre yeterli olacağını öngörüyorum.
Kesinlikle yüksek tavan olmalı 😍 Mekana ferah, rahat ve zengin bir hissiyat oluşturması, derinlik kazandırması adına bu kesinlikle olmalı.
MUTFAK
Yemek hazırlıkları, ardiyelik vb kiler irtibatının sağlanması, kahvaltı veya atıştırmaklıkların yenebileceği bir bölüm ile küçük bir balkon.
Yemek bölümü
Bu amaç için tahsis edilecek alan asgari 8 kişilik olmalı. 12 veya 16 kişiye gerek yok.
Yarı açık bir alan olmalı. Ve mekana giriş yapıldıktan sonra mutlaka ilk görülecek alan olmalı. Yemekli misafir geldiğinde akşamın olayı hatırla
İç bahçe veya kış bahçesi
Çok büyük olmasına gerek yok, üzeri ve etrafı açılır kapanır, içerisi canlı çiçekler ve sarmaşıklarla dolu mutfaktan çok uzak olmayan ve maksimum 12 - 14 metrekarelik bir kaç basamak inerek ulaşılabilen bir kış bahçesi.
ÇOK AMAÇLI BİR ODA
Çok büyük olmasına gerek yok. 1.5 kişilik yatak, duş ve lavabo ile bir gömme dolap yeterli.
Bunları ve sirkülasyonu yeteri kadar sağlayabilecek bir için sanırım 15 - 18 m² yeter de artar diye düşünüyorum. Gerektiğinde yatılı misafirler için kullanılabilecek bir alan veya misafir olmadığında çocukların takılabilecekleri bir rezerv oda olarak düşünüyorum.
Antre!
Antreler karşılama ve uğurlama mekanları olmanın da ötesinde pazar alışverişinden ellerimizde poşetlerle geldiğimizde poşetleri ve montları çıkarıp asan kalabalıkların yeterli rahatlığa ulaşmalarına olanak sağlayan mekanlar olarak gördüğümden kesinlikle geçiştirebileceğim bir hacim olmayacak. Ve minimum 10 - 12 metrekarelik kareye yakın, kare veya dikdörtgen bir mekan olmasını doğru buluyorum.
Lavabo ve tuvalet ile kiler
Antreden ulaşılabilen, yemek hacmiyle salon arasında bir mekan bölmesi. Zemin katın en önemsiz, en küçük hacimleri olarak düşünülebilir.
Üst kat..
Mahremiyetin, uykunun cumhuriyeti. Maksimum 6 - 8 metrekarelik kitap okuma odası bir geniş çocuk odası ve bir ebeveyin yatak odası. Her odada minik bir sigara içme, nefes alma balkonu kâfi.
Zemin kattaki hacimlerin mekansal büyüklüğü nedeniyle üst kattaki hacimlerin fazlalık kısımları bir galeri boşluğu yaratacak.Buna plan çizimlerinde çalışmak icap ediyor.
Bodrum kat
Böyle bir katın olması gerektiğinden emin olamamakla birlikte yine de toprağa gömülü bir rezerv alanın faydalı olabileceğini düşünüyorum müstakil konutlarda. Eğer yapmaya karar verirsek fazla ve kullanılmayan eşyaların depolanabileceği depo,
duvarları akustik yalıtım malzemesiyle kaplanmış maksimum 8 metrekarelik müzik stüdyosu,
maksimum 6 - 7 metrekarelik bir sinema & oyun odası,
maksimum 4 metrekarelik ütü - çamaşır odası,
çok amaçlı teknik müştemilat 6 - 7 metrekarelik,
sauna, duş, terapi - dinlenme odası 15 - 20 metrekarelik.
Çile odası..
Hani eski tasavvuf büyüklerimizin yıllarca içine kapanıp Kurân okudukları, ibadet yaptıkları mekanlar vardır. Kışın ılık, yazın serin ve taştan oyma.. İşte bu atmosferde sadece sade bir gömme raf, bir seccade ve hafif loş, yeşil - sarı aydınlatma..
Bunlar maksimum 500 - 600 metrekarelik bir arsada toprağa gömülü vaziyette olacak.
Araba için açık garaj..
Ahşap dikmeler ve branda dolayarak gölgelik oluşturacak tatil köylerindeki sahil localarını andıran 2 araçlık yarı - kapalı garaj..
Mekanları, birbirleriyle irtibatlarını, senaryoyu tam anlamıyla bitirdim denemez ama ilk paragrafta söylediğim üzere hayallerimdeki ev için ciddi bir altlık oluşturacak ana kurguyu bu yazıda özetlemeye çalıştım.
Mekanların belirlenmesi, ihtiyaç programı ve senaryonun ana kurgunun oturtulması..
İlerleyen günlerde bu senaryo ve yazıları çizgiyle eskize giydirmeye çalışacağım ve bu hikayeyi de belki bir PodCast veya video ile anlatmaya çalışacağım.🤗
Kabaca bir hesap yapıldığında Bodrum + Zemin Kat + Üst kat ile birlikte toplam yapı inşaat alanının bahçedeki gömülü ve diğer açık alanlarla birlikte 240 metrekare civarında olduğunu düşünüyorum.
Hadi yine kabaca bir hesapla, metrekaresi 1000 TL civarında bir 500 metrekarelik arsa olsa, metrekare yapım maliyetinin 2.500 TL olduğu hesaba katılsa, 240 x 2.5 = 600.000 TL bina maliyeti ile arsanın 500.000 TL'lik maliyeti eklendiğinde sürpriz masraflarla birlikte 1.2 milyon TL'yi bulabilecek bir inşaattan bahsediyoruz. 🙄
Kolay ulaşılabilecek veya aksine imkansız bir rakam değil. Tabi burda hesaba katmadığım yeni eve yeni mobilya ve eşyalar da dahil olduğunda hadi ona da ortalama 150.000 TL desek 1.3 milyon TL ediyor yaklaşık olarak. Bugün ortalama 3+1 iyi bir dairenin fiyatına rastlıyor diyebiliriz. Yani cidden imkansız diil gibi görünüyor.
Belki de bana öyle geliyor.. Siz ne düşünüyorsunuz? Hayalinizdeki ev için fikirlerinizi merakla bekliyorum 😬